ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ – LUSTLANDS

LUSTLANDS
(A FAMILY NOIR UNDER THE SUN AND OTHER EXPERIENCES)

Θα μπορούσε να οργανωθεί ένα salon σε ένα αγρόκτημα στην Πελοπόννησο στον 21ο αιώνα; Μπορεί κανείς σήμερα να φύγει από τη δημόσια σφαίρα χωρίς να αποδράσει; Μπορεί η αγραμματική φόρμουλα του Bartleby, («Θα προτιμούσα να μην»), να είναι ένα μυστικό πέρασμα στο ενδεχόμενο; Τι ρόλο έχει η έκσταση στην κρίση; Τι μορφής συλλογικότητα είναι η οικογένεια;

Οι καλλιτέχνες Λάκης και Άρης Ιωνάς / The Callas και η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου, είναι οι οικοδεσπότες του project LUSTLANDS (a family noir under the sun and other experiences), το οποίο θέτει ερωτήματα σαν τα παραπάνω, αλλά και άλλα, για μία ημέρα, με πολλά συμβάντα, στο πατρικό κτήμα, στη Θερμησία της Αργολίδας, στις 23 Ιουνίου 2012. Η ομάδα VELVET, την οποία οι ίδιοι έχουν συγκροτήσει και αντιμετωπίζουν σαν διευρυμένη οικογένεια τα τελευταία πέντε χρόνια (Velvet Magazine, Velvet Bus, Velvet Festivals) με δράσεις εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, αποτελεί την ραχοκοκαλιά του project.

Οι εσχατιές που υπαινίσσεται ο τίτλος μπορεί να είναι της λαγνείας (Lust) ή του τέλους (Last), αλλά σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνουν μια «εκτός των τειχών» έκθεση ή έστω μια εναλλακτική επιτέλεση. Είναι ο συμβολικός τόπος μιας σύνθεσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι παρόντες για μια απρόβλεπτη εν πολλοίς ημέρα, σε ένα κτήμα στην Πελοπόννησο, με τα ελάχιστα μέσα, λίγο μετά τις Β’ εκλογές, σε ένα παράδοξο, παράτολμο, παράταιρο και (γιατί όχι;) ένα παρά-συλλογικό συμβάν. Αυτά τα πολλά παρά- (τα «δίπλα από» και ταυτόχρονα «πέρα από»), αποκλείουν μια αυστηρή «επιμελητική agenda» και ταυτόχρονα επιτρέπουν να συγκεντρωθούν πολλές «σημειώσεις» (notes), πάνω σε όσα μας απασχολούν καθώς αναμετρώμαστε (ξανά) με το τι είναι σύγχρονο.

H «λαγνεία», η «σαγήνη», όπως ερευνήθηκε πιο πρόσφατα στην έκθεση PeePee των Callas στην Atopos, μεταφέρεται στην ελληνική επαρχία, εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν, και, ελέω κρίσης, φημολογείται ότι όλα θα επιστρέψουν. Η νοσταλγία για τα παράξενα των μικρομέγαλων ελληνικών επαρχιακών κωμοπόλεων, ο πόθος, η έκσταση, το μαύρο χιούμορ και τα άσκοπα μεσημέρια της παιδικής ηλικίας, οι διευρυμένες οικογένειες της ενήλικης ζωής, η «φιλία» σαν ένα noir κάτω από τον «μαύρο» ήλιο του μεσημεριού, ένα εναλλακτικό μουσείο του οικείου στις αυλές και τα ξέφωτα του σπιτιού των διακοπών, οι δράσεις και τα έργα σε τόπο όπου σημασία έχουν μόνο τα απαραίτητα και πρέπει να επαναδιατυπωθούν οι ιστορικά γνωστοί χαρακτηρισμοί τους (με αναφορά και σε παλαιότερα γνωστά σχετικά projects της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας). Aκόμα η έννοια της στάσης, η σημασία (ή και η ηθική) της αποτυχίας, το αντικειμενικά τυχαίο, όλα τα παραπάνω, συνιστούν την εμπειρία με τίτλο LUSTLANDS (a family noir under the sun and other experiences).

URL:

www.lustlands.com

Sponsors:

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ – LUSTLANDS

LUSTLANDS
(A FAMILY NOIR UNDER THE SUN AND OTHER EXPERIENCES) (περισσότερα…)